eHeald-award.
Jan Pons heeft veel meegemaakt. Maar worden uitgeroepen tot eHeld, is ook voor hém nieuw. De man achter de Rotterdam eHealth Agenda en allerlei andere digitale zorginitiatieven reageert verrast als wethouder Christine Eskes (volksgezondheid, zorg, ouderen en sport) hem de allereerste eHeld-award uitreikt. ‘Jan heeft aan de wieg gestaan van de introductie van eHealth in Rotterdam en zet zich op vele fronten in voor de implementatie van eHealth in de stad. Daarom is hij de terechte winnaar!’, zegt Eskes, terwijl ze de award voor de camera laat zien.
(Tekst loopt door onder de afbeelding)
4 miljoen subsidie
Het is een mooi begin van het Rotterdams eHealth Ontbijt, waarin moderator Glen Schrijvers de 180 aanwezigen soepel door het programma loodst. Het webinar is onder meer bedoeld om te laten zien welke initiatieven zijn voortgekomen uit de ruim 4 miljoen euro aan subsidies uit de regelingen uit SET, PreSET, Covid-19 SET en de DigiDeal010 die naar Rotterdam werden gehaald.
Praktijkvoorbeelden
Daarom bestaat het programma voor een groot deel uit concrete praktijkvoorbeelden. Veronique Vaarten van welzijnsorganisatie wmo radar trapt af. Zij vertelt hoe wmo radar met PIT010 subsidie gebruikt om ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking met een grotere kwaliteit van leven langer thuis te laten wonen. Thuiszorgorganisatie Tzorg en Compaan (Joost Hermanns) presenteren hun cliëntportaal, waarmee inmiddels al 400 Rotterdamse cliënten gemakkelijker kunnen communiceren met hun zorgaanbieder. Dit kwam tot stand met de DigiDeal010-subsidie.
De vele gedaanten van eHealth
De oproep van Martine Frentz (Tzorg) aan zorgorganisaties (‘Neem contact op!’) wordt nog tijdens het ontbijt ingekopt door Rozanne Colijn van Laurens. Zij werkt samen met Rijnmond Dokters aan een tool voor advanced care planning. Hiermee worden met ouderen de wensen en behoeftes rond leven en dood besproken en geregistreerd. Ook de presentatie van huisarts Shakib Sana over zorg op afstand levert interessante inzichten op. Dat eHealth op verschillende vlakken toepasbaar is, blijkt uit de presentaties van zorgorganisatie BOBA en welzijnsorganisatie SOL. Ron van Doorn laat zien hoe virtual reality BOBA helpt bij de behandeling van cliënten. Ingrid Hoogstraten van SOL toont de DigiKoffer, met daarin praktische producten als de slimme blikopener, slimme waterkoker en een robotkat voor mensen met beginnende dementie.
Duizend bloemen bloeien
Het zijn stuk voor stuk mooie toepassingen. ‘Duizend bloemen bloeien,’ stelt Samergo-bestuurder Robert Waterreus tijdens de talkshow waarin hij met Oscar Papa (WIN010), Jacqueline Stuurstraat (de Rotterdamse Zorg) en Jan Pons in gesprek gaat. De sprekers zijn verenigd in Transitie010. Dit samenwerkingsverband wil ervoor zorgen dat in 2030 iedere Rotterdammer zelf de regie over zijn of haar gewenste, passende en noodzakelijke sociale en medische ondersteuning heeft. En dat die thuis of in de buurt wordt ontvangen. ‘eHealth kan daarbij een cruciale rol spelen,’ zegt Oscar Papa.
Van bloemen naar boeket
‘Om van die duizend bloemen één mooi boeket te maken, moeten we vooral gaan samenwerken,’ vult Jan Pons aan. ‘Op te veel plekken vinden we het wiel opnieuw uit. Daarom willen wij zoveel mogelijk partijen verbinden. Dan ontstaat er vaak al iets moois. Daarnaast zijn de financieringsstructuren in de zorg een grote belemmering. We moeten niet tijd vergoeden, maar kwaliteit.’
Systeemverandering
Jacqueline Stuurstraat (de Rotterdamse Zorg) bespreekt de toekomst uit arbeidsmarktperspectief. ‘Nu doet één op de zeven werkenden iets met de zorg. In 2030 zijn dat er één op de vier, door de toenemende zorgvraag. Dat kan niet! eHealth kan helpen om de zorgvraag te verminderen, maar ook om minder afhankelijk te worden van personele inzet.’ Ze eindigt met een oproep: Wil je meehelpen om de transitie te maken? Meld je aan op www.transitie010.nl. Als we initiatieven aan elkaar verbinden, komen er krachten los die wél die systeemverandering teweeg kunnen brengen.’
1Minuut wint Regionale Zorginnovatieprijs 2022
Daarna is het tijd voor nóg een prijsuitreiking: die van de regionale winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022. Gezond010-ambassadeur Patrick van Luijk won die prijs in 2019 met zijn bedrijf BioCheck en vertelt wat voor moois hem dat bracht. Vervolgens mag David de Glint, Managing Director van Medical Delta, de winnaar bekendmaken. Dat wordt 1Minuut. Het Rotterdamse bedrijf ontwikkelde een digitaal platform voor communicatie met zogeheten ‘Smart Glasses’. Daarmee kan een zorgmedewerker via een camera contact leggen met een collega, specialistisch verpleegkundige of arts. En diegene op afstand mee laten kijken bij een zorgvraag. ‘De innovatie is voor zowel de patiënt als voor de zorgverlener van grote waarde. Het zorgt er bovendien voor dat zorgverleners efficiënter kunnen worden en de druk op de zorg verminderd wordt,’ aldus De Glint. Door de uitverkiezing dingt 1Minuut automatisch mee naar de Nationale Zorginnovatieprijs, die in maart wordt uitgereikt.
Bekijk hier het Rotterdams eHealth Ontbijt
Gedeelde informatie in de chat tijdens het event
www.VraagApp.nl
www.comfortwoning.com
https://digitalhealthcenter.nl/
https://www.gene-ro.com/acp
https://www.flipsnack.com/
https://healthyr.nl/
https://www.oopoeh.nl/
https://www.rehabweek.org
Presenterende organisaties