Dit jaar werden 50 ambitieuze mensen in Rotterdam opgeleid tot zorginnovator tijdens de eerste edite van de Health Innovation School Rotterdam. De opleiding zelf moest door COVID-19 zelf ook flink geïnnoveerd worden. Met een corona-proof hybride lesprogramma werd online en tijdens live bijeenkomsten theorie en praktijk bij elkaar gebracht om transitie, innovatie en vernieuwing in de zorg te versnellen. Tijdens de Health Innovation School Rotterdam zijn de deelnemers aan de slag gegaan met 10 ‘wicked problems’.
In dit artikel lees je meer over het idee van de De Warm Welkom-doos
Mevrouw Betty Jansen woont al veertig jaar in haar fijne appartement. Haar man is tien jaar geleden overleden, maar ze krijgt gelukkig regelmatig bezoek van haar dochters. En dan is er nog de overbuurvrouw met wie ze af en toe belt.
De laatste jaren zijn er steeds meer mensen bij mevrouw Jansen betrokken geraakt: huishoudelijke hulp, thuiszorgmedewerkers, de huisarts, begeleiders van de dagbesteding, de casemanager dementie. Mevrouw Jansen heeft namelijk te horen gekregen dat ze Alzheimer heeft. Haar dochters maken zich zorgen. Hun moeder zal binnenkort niet meer veilig alleen kunnen wonen. Dan is een verhuizing naar het verpleeghuis onvermijdelijk.
Verhuizen naar een verpleeghuis kan met recht een life event genoemd worden: een ingrijpende gebeurtenis met veel consequenties en emoties. Mevrouw Jansen moet haar vertrouwde omgeving verlaten, juist terwijl ze steeds kwetsbaarder wordt. Haar dochters moeten heel veel regelen en voelen zich soms schuldig.
Voor de medewerkers van het verpleeghuis is het opvangen van een nieuwe cliënt niets nieuws. Ze doen hun best om die eerste periode zo goed mogelijk te begeleiden. Maar het is soms best lastig dat ze nog bijna niets weten over de nieuwe bewoner.
De Warm Welkom-doos is een hulpmiddel bij de overgang van thuis naar het verpleeghuis. In de week voor mevrouw Jansen naar het verpleeghuis gaat, wordt de doos door iemand van het verpleeghuis bezorgd.
In de doos zitten foto’s van de afdeling waar mevrouw Jansen naar toe gaat en folders die haar dochters vast rustig kunnen doorlezen. Verder kunnen de dochters samen met hun moeder een kennismakingsboekje invullen, waarin ze aangeven wat voor mevrouw Jansen belangrijk is: haar kleinkinderen, haar lievelingseten, haar dagelijkse bezigheden.
Op de dag van de verhuizing neemt mevrouw Jansen de doos mee terug naar het verpleeghuis, met daarin een aantal kleine voorwerpen die haar een vertrouwd gevoel geven, zoals de foto’s van haar kleinkinderen en een tafelkleedje dat ze ooit van haar man kreeg. De zorgmedewerkers lezen het ingevulde kennismakingsboekje. Zo leren ze mevrouw Jansen kennen en kunnen ze rekening houden met de dingen voor haar belangrijk zijn, zoals de ochtendkrant bij het ontbijt en een telefoontje naar de overbuurvrouw.
Het is onze droom dat alle Rotterdamse verpleeghuizen de Warm Welkom-doos gaan aanbieden. Zo wordt een moeilijke dag een beetje beter voor iedereen.
Wil je meer weten over de Warm Welkom Doos? Of wil je een bijdrage leveren? Stuur een mail aan: rotterdam@healthinnovationschool.nl
De Health Innovation School Rotterdam is een initiatief van LSH010, Alles is Gezondheid, De Rotterdamse Zorg en Bureau Zorginnovatie en werd mede mogelijk gemaakt door Ploum Law, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Radboud UMC en Rabobank.
Meer informatie over de Health Innovation School vind je op www.healthinnovationschool.nl/rotterdam